2008. április 25., péntek

Biblikus Konferencia...

A Biblia éve kiemelt programjaként „Boldog, aki olvassa!” címmel biblikus konferenciát tartott szombaton a Székesfehérvári Egyházmegye. A több mint 400 résztvevőt számláló, az ökumené jegyében megrendezett tudományos ülésen ismert tudósok, vallástörténészek, egyházi személyiségek előadásai hangzottak el a Biblia történeti, vallási, művészeti vonatkozásairól.
A székesfehérvári Szent István Művelődési Házban megrendezett konferencia elején Spányi Antal megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket, Takács Nándor nyugalmazott püspököt, az előadókat, a papságot és a híveket.
Gaál Endre, az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatója alapvető ismereteket vázolt fel Biblia szent könyveiről. Schweitzer József ny. országos főrabbi személyesen nem tudott részt venni a konferencián, ezért előadását felolvasták. A résztvevők ebből megismerhették a zsidó liturgia és a héber Biblia kapcsolatát, a zsidó közösségben használatos ima és prédikáció mai formájának kialakulását. Székely János püspök beszédében hangsúlyozta: a Biblia az Egyház életében nem díszítőelem, hanem Isten szívünkbe írt üzenete.
A Biblia és a lelkipásztorkodás című előadásában Tajdina József pápai káplán, bajai plébános gyakorlati példákat adott a Biblia üzenetének közvetítésére, különösen a szentségekhez kapcsolódóan.
Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a Bibliát összehasonlítva a többi világvallás szent könyveivel hangsúlyozta: közös az a felfogásunk, hogy a rejtett Isten előlépett és kinyilatkoztatta önmagát. Alapvető különbség azonban, hogy a zsidó–keresztény vallás szerint Isten önközlése, kinyilatkoztatása a történelemben megy végbe: az Ószövetségben mindenekelőtt Izrael népének történelmében, az Újszövetségben pedig Jézus Krisztus életén, tanításán, halálán és feltámadásán keresztül.
Fabiny Tibor professzor A Biblia és a keresztyén hermeneutika című előadásában a Szentírás keresztény értelmezésének történetéről beszélt. Hangsúlyozta: a szövegeknek nem eredeti vagy végső változatát kell keresni, hanem az egykori hívő közösségek értelmezéseit.
Varga Lajos püspök Biblia Pauperum című előadásában eloszlatta azt a tévhitet, hogy a szegények bibliájának fogalma alá tartozó művészeti alkotást a templomok falain az üdvtörténet eseményeiből megfestett képekkel azonosítsuk, hiszen a Biblia Pauperum valójában könyvművészet. Az írás és a képek együtt segítették az isteni kinyilatkoztatás megértését, tehát olvasni is tudni kellett azt, amit a képek még gazdagabban kifejeztek.A konferencián megjelent papok, hitoktatók, lelkipásztori kisegítők és érdeklődők nemcsak új ismeretekkel, hanem hitükben megerősödve térhettek haza.
Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: